ochrana osobních údajů

Cyber security

Stane se masivní GDPR pokuta udělená v Německu varováním pro realitní kanceláře?

Berlínský úřad pro ochranu dat a svobodu informací (Berliner Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit) uložil realitní společnosti Deutsche Wohnen SE se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem pokutu 14,5 milionu eur v rámci GDPR. Firma shromažďovala a ukládala osobní a finanční údaje nájemníků i přesto, že k tomu neměla právní základ a nepřijala požadované změny v systému archivace.

Read More »Stane se masivní GDPR pokuta udělená v Německu varováním pro realitní kanceláře?

Tabule

Při rozesílání obchodních sdělení třetí stranou organizace stále chybují

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) ve své tiskové zprávě informoval, že dlouhodobě eviduje velké množství stížností na zasílání nevyžádaných obchodních sdělení tzv. třetí stranou. To znamená, že obchodní sdělení rozesílá jiný subjekt, než ten, který od Subjektu údajů získal souhlas.

Read More »Při rozesílání obchodních sdělení třetí stranou organizace stále chybují

Přípitek

Přání k Vánocům nebo Novému roku jsou podle ÚOOÚ obchodním sdělením. Co to znamená?

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) průběžně vydává stanoviska k nejrůznějším tématům. Stejnou formou se také vyjadřuje k dotazům. Ve všech případech přitom platí, že oficiální názory Úřadu mají závazný charakter. Proto určitě nedoporučuji spoléhat se na shovívavost kontrolorů. Tam, kde je jasné stanovisko, není dost dobře možné se vymlouvat.

Read More »Přání k Vánocům nebo Novému roku jsou podle ÚOOÚ obchodním sdělením. Co to znamená?

GDPR

ÚOOÚ řešil od 25. května 2018 více než 600 ohlášení porušení zabezpečení osobních údajů

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) poskytl na základě zákona o svobodném přístupu k informacím počty ohlášení porušení zabezpečení osobních údajů a udělených pokut a napomenutí. Celkový počet ohlášení od 25. května 2018, tedy ode dne platnosti GDPR, přesáhl šest stovek.

Read More »ÚOOÚ řešil od 25. května 2018 více než 600 ohlášení porušení zabezpečení osobních údajů

Zákon o zpracování osobních údajů ode dneška platí

Zákon o zpracování osobních údajů ode dneška platí

Právě dnes, tedy 24. dubna 2019, vstoupily v platnost zákony navazující na Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 (GDPR). Ve Sbírce zákonů byly zveřejněny:

  • zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů
  • zákon č. 111/2019 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zpracování osobních údajů.

Read More »Zákon o zpracování osobních údajů ode dneška platí

Správci bytů ve Vídni vymažou jmenovky u zvonků. Musí!

Správce městských bytů ve Vídni se chystá udělat poměrně zásadní krok. Jmenovky u zvonků nahradí anonymními čísly. Soukromí pronajímatelé budou brzy následovat. Alespoň to vyplývá z článku Vídeň kvůli GDPR smaže jména na 220 tisících zvonků. Předchází miliardovému postihu, který uveřejnil server Euro.cz.

Read More »Správci bytů ve Vídni vymažou jmenovky u zvonků. Musí!

Instantní řešení

Instantní řešení nejsou pro GDPR to pravé

Instantní polévka, instantní kaše, instantní káva. Snadné, rychlé, ale vždy spíše podprůměrné řešení. Sníst nebo vypít se dají, ale žádný požitek nelze očekávat… Univerzální řešení problému nikdy nepřinese přesně to řešení, které by si konkrétní problém zasloužil. Ani dost dobře nemůže. Je totiž univerzální. A jako takové musí reflektovat všechny možné parametry, podmínky, události, reakce, … Nereaguje na jednu konkrétní situaci. Musí zohlednit všechny alternativy. A autor navíc musí doufat, že na žádnou možnost nezapomněl.

Read More »Instantní řešení nejsou pro GDPR to pravé

Platnost GDPR se blíží. Mnohé obce to nechává chladnými

Platnost GDPR se blíží. Mnohé obce to nechává chladnými

Problematice ochrany osobních údajů se věnuji již několik let a musím přiznat, že mě vždy překvapovalo, jak malý důraz se ve většině organizací – a netýká se to ani zdaleka pouze orgánů veřejné správy – na tuto problematiku klade. Přitom většina skutečných průšvihů se netýkala nejobvyklejších krádeží či prodejů databází velkých poskytovatelů služeb – telekomunikačních operátorů, dodavatelů energie či vodárenských společností. Naopak, největší problémy zpravidla vyplynuly z nevinné situace, kdy někdo něco zahlédl, uslyšel nebo se jinak dozvěděl od těch, kdo by měli na ochranu osobních údajů dohlížet nejpečlivěji.

Read More »Platnost GDPR se blíží. Mnohé obce to nechává chladnými