ochrana osobních údajů

Avast a „koláčky“ třetích stran

V minulých dnech proběhla zpráva o tom, že program Avast sbíral uživatelská data a prostřednictvím své dceřiné společnosti Jumpshot je prodával ostatním společnostem. Tato praktika není nijak zvláštní, jelikož honba za volným statkem v podobě uživatelských dat by se v posledních letech dala přirovnat k situaci na Klondiku na přelomu 19. století.

Read More »Avast a „koláčky“ třetích stran

ilustrační foto - ambulance

Citlivé údaje pacientů nejsou dostatečně střeženy. Unikají zejména v ordinacích a čekárnách

Přísná ochrana citlivých údajů o pacientech existovala ve zdravotnictví už před platností nařízení GDPR. Zpracování údajů nezbytných pro účely zdravotní péče upravují zvláštní zákony, GDPR zpřísnilo podmínky zejména v tom, jak mají být uchovávána data pacientů. Na jednu stranu mají zdravotnická zařízení přísné regule pro nakládání s daty o pacientech, na druhou stranu zde unikají data poměrně jednoduchým způsobem.

Read More »Citlivé údaje pacientů nejsou dostatečně střeženy. Unikají zejména v ordinacích a čekárnách

Facebook přišel o osobní data 30 tisíc zaměstnanců. Paradoxně off-line

Facebook přišel o osobní data 30 tisíc zaměstnanců. Paradoxně off-line

Facebook fakt neprožívá právě nejlepší rok. Aspoň, co se ochrany osobních údajů týče. Jak jinak nazvat stav, kdy po několika závažných problémech se zpracováním osobních údajů uživatelů a pokutě 5 miliard dolarů musí přiznat, že přišel o osobní údaje bezmála 30 tisíc zaměstnanců, kteří v amerických kancelářích firmy pracovali v roce 2018.

Read More »Facebook přišel o osobní data 30 tisíc zaměstnanců. Paradoxně off-line

Cyber security

Stane se masivní GDPR pokuta udělená v Německu varováním pro realitní kanceláře?

Berlínský úřad pro ochranu dat a svobodu informací (Berliner Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit) uložil realitní společnosti Deutsche Wohnen SE se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem pokutu 14,5 milionu eur v rámci GDPR. Firma shromažďovala a ukládala osobní a finanční údaje nájemníků i přesto, že k tomu neměla právní základ a nepřijala požadované změny v systému archivace.

Read More »Stane se masivní GDPR pokuta udělená v Německu varováním pro realitní kanceláře?

Tabule

Při rozesílání obchodních sdělení třetí stranou organizace stále chybují

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) ve své tiskové zprávě informoval, že dlouhodobě eviduje velké množství stížností na zasílání nevyžádaných obchodních sdělení tzv. třetí stranou. To znamená, že obchodní sdělení rozesílá jiný subjekt, než ten, který od Subjektu údajů získal souhlas.

Read More »Při rozesílání obchodních sdělení třetí stranou organizace stále chybují

Přípitek

Přání k Vánocům nebo Novému roku jsou podle ÚOOÚ obchodním sdělením. Co to znamená?

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) průběžně vydává stanoviska k nejrůznějším tématům. Stejnou formou se také vyjadřuje k dotazům. Ve všech případech přitom platí, že oficiální názory Úřadu mají závazný charakter. Proto určitě nedoporučuji spoléhat se na shovívavost kontrolorů. Tam, kde je jasné stanovisko, není dost dobře možné se vymlouvat.

Read More »Přání k Vánocům nebo Novému roku jsou podle ÚOOÚ obchodním sdělením. Co to znamená?

GDPR

ÚOOÚ řešil od 25. května 2018 více než 600 ohlášení porušení zabezpečení osobních údajů

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) poskytl na základě zákona o svobodném přístupu k informacím počty ohlášení porušení zabezpečení osobních údajů a udělených pokut a napomenutí. Celkový počet ohlášení od 25. května 2018, tedy ode dne platnosti GDPR, přesáhl šest stovek.

Read More »ÚOOÚ řešil od 25. května 2018 více než 600 ohlášení porušení zabezpečení osobních údajů

Zákon o zpracování osobních údajů ode dneška platí

Zákon o zpracování osobních údajů ode dneška platí

Právě dnes, tedy 24. dubna 2019, vstoupily v platnost zákony navazující na Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 (GDPR). Ve Sbírce zákonů byly zveřejněny:

  • zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů
  • zákon č. 111/2019 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zpracování osobních údajů.

Read More »Zákon o zpracování osobních údajů ode dneška platí